Skip to main content
Murtabak - saudyjski street food

Murtabak – saudyjski street food

Podróżowanie do Arabii Saudyjskiej wciąż do najłatwiejszych nie należy, ale zawsze możemy sobie urządzić arabską ucztę w swoim własnym domu. Ten pustynny kraj, choć wiele składników musi sprowadzać (np. warzywa), ma przepyszne jedzenie. Jedną z najpopularniejszych potraw jest murtabak.

Saudyjska kuchnia w pigułce

Podstawowym składnikiem saudyjskiej kuchni jest mięso, przede wszystkim kurczak i trochę rzadziej jagnięcina. W Arabii Saudyjskiej absolutnie nie jada się wieprzowiny. Choć Saudyjczycy przodują w ilości zjedzonych kurczaków rocznie, to nie znaczy, że nie ma tam kuchni wegetariańskiej. Nic bardziej mylnego! Falafle oraz inne potrawy z roślin strączkowych (z ciecierzycą i bobem na czele) królują! Saudyjczycy chętnie chodzą do znanych sieci fast foodów (typu McDonald czy Burger King), ale mają też lokalne uliczne przysmaki. Najbardziej polecany jest tzw. murtabak.

Najsmaczniejszy na Półwyspie Arabskim i…

Mutabbaq po arabsku znaczy „złożony”. Niektórzy uważają, że pochodzi z Kerali w Indiach i odnosi się do naleśnika składającego się z kilku warstw. W wyniku wielowiekowych kontaktów handlowych, potrawa została przysposobiona przez mieszkańców Bliskiego Wschodu i uznana za własną.

Zgodnie z zasadą, że ile ludzi, tyle smaków, murtabak można przyrządzać na wiele sposobów. Ważne, aby zachował swą istotę, czyli… żeby był pogięty. To znaczy zagięty. 😉 Poniżej znajdziesz jeden z możliwych sposobów przygotowania murtabaku.

w twojej kuchni!

Jeśli nie masz placuszków roti ani tortilli, czy od biedy ciasta francuskiego, to ciasto na murtabak możesz zrobić sam. Będą ci potrzebne:

– 300 g mąki pszennej

– łyżeczka soli

– łyżeczka ghee (jeśli nie masz pod ręką, to może być to masło klarowane)

– jajko

– 125 ml mleka

– 75 ml przegotowanej, ale nie gorącej wody

– 125 ml oleju

Do dużej miski wsypać mąkę i wymieszać z solą oraz ghee. Następnie dodać wcześniej roztrzepane jajko, mleko i wodę. Dokładnie wymieszać i wyrobić ciasto aż będzie gładkie. Następnie trzeba ciasto przełożyć na jakąś płaską powierzchnię: może to być stół, blat (czyste oczywiście!) lub deska bądź wielka blacha. Tę powierzchnię, przed położeniem na niej ciasta, należy posmarować tłuszczem (np. olejem, oliwa będzie lepsza). Następnie ciasto należy ubijać na płaski placek. W zależności od tego, jak duże placki chcemy upiec, dzielimy ciasto na ok. osiem, dziesięć części i odstawiamy na noc w ciepłym miejscu. Na drugi dzień będzie jak znalazł do smażenia na nim murtabaku. Pamiętaj, żeby najpierw usmażyć placuszki, a dopiero potem smażyć na nich murtabak.

A tutaj przepis na farsz. Będą ci potrzebne:

– 300 gram zmielonej jagnięciny

– cebula

– 2 ząbki czosnku

– korzeń imbiru (długości paznokcia, drobno posiekanego)

– 4 papryczki chilli (drobno posiekanej)

– łyżeczka rempah (tę mieszankę można też zrobić samemu mieszając zmielone ziarna kolendry, kopru, kminu, cynamonu z imbirem, czosnkiem, trawą cytrynową, orzeszkami ziemnymi, sokiem z cytryny i oliwy)

– pół łyżeczki kurkumy

– łyżeczka garam masali

– 2 łyżki ghee (ewentualnie po prostu masło klarowane)

– 4 jajka

Przygotowanie:

1. Wymieszaj rempah, garam masalę i kurkumę, aż powstanie gęsta pasta.

2. Roztop na patelni ghee (lub masło) i podsmaż na niej dwa drobno posiekane ząbki czosnku oraz imbir.

3. Do patelni dodaj pastę i smaż jeszcze przez około 3 minuty.

4. Dodaj zmieloną jagnięcinę i dalej smaż przez 5 minut.

5. Dorzuć drobno posiekaną, średniej wielkości cebulę oraz chili i smaż przez kolejne 5 minut.

6. Zawartość patelni ostudź i posól, wymieszaj z 4 roztrzepanymi jajkami.

7. Podgrzewaj na patelni kolejne placuszki roti, na każdą warstwę kładąc przygotowaną wcześniej potrawę z mięsem.

8. Smaż do momentu aż jajko zacznie mieć konsystencję „omletowatą”. Złóż placek i smaż jeszcze z drugiej strony.

9. Gotowe!

Jeśli planujesz elegancki posiłek, do murtabaku możesz też podać sałatkę, np. tabbouleh – z komosy ryżowej, pomidorów, papryki, cebuli dymki, pietruszki, mięty i cytryny.

Smacznego!

4 thoughts to “Murtabak – saudyjski street food”

  1. O, nigdy nie słyszałam o takiej potrawie,a mieszkam w KSA od 2 lat… może w Dammam nie mają. Podpowiedz proszę, gdzie takie rzeczy podają, bo brzmi fajnie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.