Skip to main content
Wigilia w stylu azjatyckim. Ręka z pałeczkami, która sięga po potrawy azjatyckie. fot. pixabay

Bez barszczu i pierogów – najdziwniejsze potrawy świąteczne na świecie

Chyba nikt w Polsce nie wyobraża sobie wigilijnego stołu bez aromatycznego barszczu, babcinych pierogów, albo chociaż słodkiego smaku maku. Jednak jak mówi porzekadło „co kraj to obyczaj”, upodobania kulinarne w okresie Bożego Narodzenia potrafią być naprawdę zaskakujące. Poniżej kilka przepisów na najdziwniejsze potrawy świąteczne na świecie. Francja Naszą kulinarną podróż rozpoczynamy w niedalekiej Francji. Sławnym […]

Czytaj więcej

Kuchnia białoruska – o pradziadkach pierogów

Kuchnia białoruska – o pradziadkach pierogów

Kuchnia białoruska łączy w sobie smaki swoich sąsiadów, trudno więc stworzyć elementarz tradycyjnych potraw Białorusi. Pewne jest jedno: kraj jest w przeważającej mierze rolniczy, dlatego na stołach królują przede wszystkim płody ziemi. Wiele dań białoruskich jest podobnych do potraw litewskich, rosyjskich, a także polskich. Białorusini chętnie jedzą zupy, z barszczem czerwonym na czele. Oprócz tego […]

Czytaj więcej

Australijczycy uwielbiają również bezę Pavlova, tzw. deser primabaleriny. fot. pixabay

Jak smakuje Australia? – przegląd kulinarny

O czym myślisz, kiedy widzisz przed oczami Australię? Pierwszym skojarzeniem może być słynna Sydney Opera House. Widzisz też pewnie piaskową skałę Ayers Rock – Uluru oraz niesamowite plaże Golden Coast, będące rajem dla surferów. Australia oferuje jeszcze coś fantastycznego: zupełnie unikatową faunę. Bo jak tu nie marzyć o wycieczce, dzięki której możesz zobaczyć uroczą koalę, […]

Czytaj więcej

Kuchnia Azerbejdżanu – wszystkie smaki Wschodu

Kuchnia Azerbejdżanu należy do najsmaczniejszych wśród kultur Wschodu. Charakteryzuje się bogactwem składników, od mięs przez warzywa i owoce aż po najbardziej egzotyczne przyprawy. A to dlatego, że kraj znajduje się na obszarze dziewięciu stref klimatycznych i rośnie tu niemal wszystko. Chociaż kuchnia azerska opiera się przede wszystkim na baraninie, to wegetarianie nie będą mieli tu […]

Czytaj więcej

Co jedzą na śniadanie europejczycy fot. pixabay

Co jedzą na śniadanie europejczycy?

Kilka lat temu Unia Europejska rozpoczęła kampanię, mającą na celu zachęcenie swoich obywateli do spożywania regularnych śniadań. W tym roku Europejski Dzień Śniadania („Breakfast is Best”) przypada na wtorek 23 kwietnia, a jego hasło brzmi: „Znajdź czas na śniadanie”. Może to dobra okazja, by spróbować czegoś nowego? Poniżej nasza propozycja zestawów śniadaniowych z 5 państw. […]

Czytaj więcej

Murtabak - saudyjski street food

Murtabak – saudyjski street food

Podróżowanie do Arabii Saudyjskiej wciąż do najłatwiejszych nie należy, ale zawsze możemy sobie urządzić arabską ucztę w swoim własnym domu. Ten pustynny kraj, choć wiele składników musi sprowadzać (np. warzywa), ma przepyszne jedzenie. Jedną z najpopularniejszych potraw jest murtabak. Saudyjska kuchnia w pigułce Podstawowym składnikiem saudyjskiej kuchni jest mięso, przede wszystkim kurczak i trochę rzadziej […]

Czytaj więcej

Arroz de cabidela - przysmaki Angoli

Arroz de cabidela – przysmaki Angoli

Ach… kiedy wieczory coraz dłuższe i zimniejsze, komu się nie marzą słoneczne plaże? Ocean, długie spacery, powiew innej kultury… A może by tak się wybrać do Angoli? Wybór wydaje się jak najmniej oczywisty i jak najbardziej oryginalny. Oryginalna na pewno jest też kuchnia Angolczyków, która trochę przypomina mi naszą… A to za sprawą Portugalczyków lubiących […]

Czytaj więcej

Mechoui – czyli co podbije twoje podniebienie w Algierii fot. pictaram.eu

Mechoui – czyli co podbije twoje podniebienie w Algierii

Latem wiele osób wybiera się do krajów Maghrebu. Spacery po targach Marrakeszu, plażowanie w Tunezji… Mnie zauroczyła tutaj Algieria – ojczyzna jednego z największych pisarzy XX w. – Alberta Camusa. Pustynia, starożytna architektura, powiew francuskiej kultury i berberyjskie opowieści… No i to jedzenie! Zobacz, co smakowało mi najbardziej. Mechoui, to tradycyjna potrawa ludu pustyni – […]

Czytaj więcej

Główne składniki potrawy to marchew, rodzynki i migdały. fot. s-media-cache-ak0.pinimg.com

Qabuli pulao – czyli za co cenię afgańską kulturę

Ludzie podróżują z różnych powodów, niektórzy chcą odpocząć, inni poznać nową kulturę, poszerzyć horyzonty czy po prostu wykorzystać 26 dni urlopu. A ja? Lubię to wszystko, ale najbardziej kocham doświadczać świat kulinarnie. Czasem nawet nie muszę nigdzie wyjeżdżać, by palcem po geografii menu posmakować innej kultury. Jaką lubię najbardziej? Spróbujcie qabuli pulao, a się dowiecie! […]

Czytaj więcej

Ptasie gniazdo znajduje się prawie 5 metrów nad ziemią fot. unknown from pandotrip.com

Treepod Dining – kolacja w ptasim gnieździe

Wieczna zieleń, słońce, cudownie ciepła woda, cisza, intymność… Czy to jeszcze możliwe na wakacjach w czasach rozkwitu turystyki? A jednak istnieją niezatłoczone raje na ziemi. A nawet nad ziemią! Gdzie szukać nieziemskiego spokoju? W restauracjach wśród koron tajskich drzew! W Treepod Dining… w ptasim gnieździe. Koh Kood – prawie bezludna wyspa Tajlandia i spokój – […]

Czytaj więcej